انارمگ
۰

مقایسه فیس آیدی و تاچ آیدی: بررسی همه جانبی عملکرد و ویژگی ها

مقایسه فیس آیدی و تاچ آیدی

در این مطلب از بخش نقد و بررسی اپلی مجله تخصصی انارمگ، به بررسی کامل و مقایسه فیس آیدی و تاچ آیدی آیفون پرداخته ایم تا ببینیم کدام یک از این تکنولوژی ها مزیت های بیشتری را برای دستگاه و کاربر به ارمغان می آورد. تا انتها با ما همراه باشید.

اپل برای اولین بار در سال ۲۰۱۷ و همزمان با ده ساله شدن آیفون، از یک روش جدید برای تشخیص هویت کاربر در آیفون X رونمایی کرد. سیستم تشخیص هویت بیومتریک فیس آیدی اپل به کاربران اجازه باز کردن قفل صفحه، پرداخت، دسترسی به اطلاعات شخصی و سنجش حالات چهره برای ایجاد انیموجی را می دهد.

اپل با اعمال چنین تغییر بزرگی در آیفون و استفاده از فیس آیدی به جای تاچ آیدی، دست به ریسک بزرگی زد و با این که در این کار موفق شد، با بازخورد منفی برخی رسانه ها روبه‌رو شد؛ مخصوصاً کسانی که برای حریم شخصی ارزش بسیار زیادی قائل هستند و به اپل برای استفاده از داده های تشخیص چهره کاربران، بدبین بودند.

اما تقریباً همه مدل های آیفون (به غیر از سری SE) و آیپد پرو که پس از سال ۲۰۱۷ عرضه شده اند، دارای فیس آیدی می باشند. اپل رویه متفاوت ینسبت به گذشته در پیش می گرد و در مدل های پایه (آیپد و آیپد مینی) از تاچ آیدی و در مدل های رده بالا مثل آیپد پرو و آیفون از فیس آیدی بهره می برد.

اما یکی از مهم‌ترین ویژگی های آیفون و آیپد که در جدول های مشخصات نوشته می شود و هنگام خرید به کاربران گفته می شود، همین مسئله داشتن تاچ آیدی یا فیس آیدی می باشد و ممکن است بسیاری از افراد با آن ها آشنایی نداشته باشند و حتی اگر هم آن ها را بشناسند، از مزیت و عملکرد آن ها بی‌خبر باشند. بی‌‌شک سوالاتی مثل فیس آیدی امن‌تر است یا تاچ آیدی و یا فیس آیدی برای استفاده روزمره راحت‌تر است یا تاچ آیدی برای خریداران پیش می آید که ما به آن ها پاسخ خواهیم داد. در ادامه به مقایسه فیس آیدی و تاچ آیدی در بخش های مختلف پرداخته ایم تا درک بهتری از این تکنولوژی های مهم داشته باشید و امیدواریم که هنگام انتخاب دستگاه مورد نظر و خرید به شما کمک کند.

مقایسه فیس آیدی و تاچ آیدی: کیفیت تکنولوژی

قبل از این که به مقایسه ویژگی های فیس آیدی و تاچ آیدی بپردازیم، بهتر است که نحوه عملکرد این دو تکنولوژی طراحی شده توسط اپل را بشناسیم.

تاچ آیدی

اپل از تکنولوژی تشخیص هویت تاچ آیدی در سال ۲۰۱۳ و مدل آیفون ۵s برای اولین بار رونمایی کرد. تاچ آیدی در داخل دکمه هوم (Home) به کار رفته بود و راهی بسیار راحت برای باز کردن قفل صفحه آیفون و آیپد و همچنین خرید از اپ استور در اختیار کاربران قرار داد و دیگر لازم نبود که هر دفعه پسوورد را وارد کنند.

تاچ آیدی توسط لایه‌ای خارجی ضدخراش و از جنس شیشه یاقوتی محافظت می شود. در کنار حفاظت از سنسور، شیشه یاقوتی به عنوان لنزی برای متمرکز کردن اثر انگشت بر روی سنسور هم عمل می کند. زیر شیشه، یک حلقه تشخیص هویت از جنس استیل ضد زنگ به کار رفته که اثر انگشت شما هنگام قرارگیری بر روی دکمه را شناسایی می کند.

این سنسور از تکنولوژی پیشرفته لمس خازنی برای گرفتن عکس باکیفیت از اثر انگشت استفاده می کند. اپل اعلام کرده است که این تکنولوژی با سنسور بسیار دقیق که ۱۷۰ میکرون را اندازه‌گیری می کند، لایه های پوستی زیر اپیدرمی را اسکن می کند. این بدین معنی است که سنسور تاچ آیدی، بالاترین لایه پوست که سلول های مرده است را اسکن نمی کند و در نتیجه اثرانگشت های مصنوعی، انگشت های قطع شده و دیگر روش های تولید و یا کپی‌برداری از اثر انگشت به هیچ‌وجه در این تکنولوژی موفق عمل نخواهند کرد و تاچ آیدی آن ها را به عنوان اثر انگشت صحیح کاربر، تشخیص نمی دهد.

اپل همچنین ادعا کرده است که تاچ آیدی اثر انگشت دقیق کاربر را ذخیره نمی کند و در عوض شکل ریاضیاتی از آن را ذخیره خواهد کرد. به همین دلیل اگر کسی به این بانک اطلاعاتی دسترسی پیدا کند، امکان مهندسی معکوس را نخواهد داشت و نمی تواند اثر انگشت واقعی را به دست آورد.

البته اپل در راستای محافظت بیشتر از این اطلاعات، از یک ساختار امنیتی پیشرفته به نام Secure Enclave استفاده می کند. دستگاه اطلاعات اثر انگشت را ذخیره نمی کند و کاربر فقط از طریق ساختار Secure Enclave به اطلاعات دسترسی پیدا می کند. در نتیجه سیستم عامل iOS، دیگر اپلیکیشن ها و حتی خود کمپانی اپل هم نمی توانند به این اطلاعات دسترسی پیدا کنند.

حالا که با نحوه عملکرد تاچ آیدی آشنا شدید، بهتر است به سراغ فیس آیدی برویم.

فیس آیدی

فیس آیدی به عنوان قدم بعدی در راستای ارائه روش تشخیص هویت بیومتریک به شکلی امن و مناسب استفاده کاربران معرفی شد. این تکنولوژی فوق‌العاده ساخته شده توسط اپل، شامل ماژول سخت‌افزاری پیچیده‌ای می باشد که اپل آن را سیستم دوربین TrueDepth نامیده است. این سیستم با شبکه های حسی و موتور حسی چیپ پردازنده بیونیک کار می کند.

هر زمانی که به آیفون و آیپد خود که فیس آیدی داشته باشد، نگاه کنید، یک پروژکتور بیش از ۳۰/۰۰۰ نقطه نامرئی را بر روی صورت شما می اندازد تا یک نقشه دقیق از صورت شما ایجاد شود. این تکنولوژی چهره شما را در تاریکی هم تشخیص می دهد و نقشه‌ای دقیق خلق می کند.

سپس این اطلاعات به شبکه حسی می رود تا تبدیل به یک شکل ریاضیاتی شود. هنگامی که بخواهید قفل صفحه را باز کنید، فیس آیدی شکل ریاضیاتی از چهره شما تولید می کند و آن را با چهره‌ای که هنگام راه‌اندازی فیس آیدی ذخیره کرده است، مقایسه می کند. اگر دو تصویر با هم برابر بودند، قفل صفحه آیفون باز می شود و یا خرید های اپ استور انجام می شوند.

برای انجام این فرآیند در همان لحظه و با سرعت بسیار زیاد، اپل موتور حسی بیونیک تولید کرد. چیپست های A11 و جدیدتر، دارای موتور های حسی هستند که در ثانیه می تواند میلیاردها عمل پردازش را انجام دهد.

همانند تاچ آیدی، اطلاعات تشخیص هویت کاربر که در فیس آیدی از طریق چهره به دست می آید، کاملاً محافظت شده است و سیستم عامل دستگاه و اپلیکیشن ها به آن دسترسی ندارند. این اطلاعات نیز در ساختار Secure Enclave ذخیره می شوند.

اپل همچنین ادعا می کند که فیس آیدی با عینک دودی، کلاه، ریش و یا بدون ریش هم کار مd کند اما در موارد بسیاری، کاربرانی که عینک دودی بر چشم و یا ماسک بر صورت داشتند، نمی توانستند ار فیس آیدی در همان حالت استفاده کنند و مجبور بودند آن ها را از صورت بردارند. اما روش هایی برای باز کردن فیس آیدی با ماسک کشف شده بود. به تازگی اپل نسخه iOS 15.4 را منتشر کرده که ویژگی های جدید زیادی دارد و یکی از مهم‌ترین ویژگی های آن، پشتیبانی فیس آیدی از ماسک است و می توانید هنگامی که ماسک بر صورت دارید، از آیفون بدون هیچ مشکلی استفاده کنید.

مقایسه فیس آیدی و تاچ آیدی :کدام یک امن‌تر است؟

کارشناسان این حوزه نظرات مختلفی در مورد امنیت این دو تکنولوژی تشخیص هویت دارند اما خود کمپانی اپل اعلام کرده است که فیس آیدی ۲۰ برابر امن‌تر از تاچ آیدی است. طبق الگوریتم های این کمپانی، احتمال این که یک نفر آیفون شما را با اثر انگشتی قلابی باز کند، ۱ در ۵۰/۰۰۰ است اما این رقم برای فیس آیدی، ۱ در ۱/۰۰۰/۰۰۰ است! اپل در وب سایت خود ذکر کرده است که تولید نمونه ای از اطلاعات تشخیص چهره شما با استفاده از پرینت، عکس های دوبعدی دیجیتال، ماسک و یا سایر تکنیک های مجرمانه، امکان‌پذیر نیست.

 فیس آیدی اپل، که ویژگی امنیتی مهم دیگر این کمپانی است، از قابلیت تمرکزمحور بهره می برد که موجب می شود قفل آیفون تا زمانی که چشمان شما کاملاً باز نباشد و به آیفون توجه نکنید، باز نشود! در نتیجه، غیرممکن است که کسی بتواند هنگامی که خواب هستید، از فیس آیدی برای باز کردن قفل آیفون و یا آیپد پرو شما استفاده کند.

شاید این سوال برای شما پیش بیاید که اگر سارقی آیفون را به سوی صورت شما نگه داشت تا آن را باز کند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ مدیر بخش مهندسی نرم افزار اپل به نام کریگ فدریگی به ایمیلی از سوی یکی از توسعه دهندگان که چنین سوالی را پرسیده بود به شکل زیر پاسخ داد:

اگر شما به آیفون خیره نشوید، فیس آیدی قفل را باز نمی کند. همچنین اگر هنگامی که سارق، آیفون را از شما می گیرد، دکمه های هر دو سمت را فشار دهید، فیس آیدی به صورت موقف غیرفعال می شود.

در نتیجه هم بر اساس آمار و هم تجربه کاربران، فیس آیدی امنیت بالاتری از تاچ آیدی دارد.

مقایسه فیس آیدی و تاچ آیدی : کدام سریع‌تر است؟

هنگامی که به بخش سرعت می رسیم، برنده تاچ آیدی است. طبق گزارش وب سایت معتبر Tom’s Guide، بازشدن قفل صفحه آیفون X با فیس آیدی، ۱.۸ ثانیه طول می کشد؛ این زمان از روشن شدن صفحه تا رفتن به هوم اسکرین در نظر گرفته شده است. در همین حین، باز کردن قفل آیفون ۷ پلاس با تاچ آیدی، فقط ۰.۹۸ ثانیه طول می کشد.

از نظر تئوری، تاچ آیدی سریع‌تر از فیس آیدی است اما این مسئله در مورد اپلیکیشن ها و استفاده روزمزه صادق نیست. اگر شما بخواهید در دستگاه دارای تاچ آیدی نوتیفیکشنی را باز کنید، باید بر روی آن نوتیفیکیشن بزنید و سپس انگشت را بر روی سنسور تاچ آیدی قرار دهید.

همین فرآیند در دستگاه های دارای فیس آیدی بسیار ساده‌تر است. هنگامی که شما دستگاه را برای انتخاب یک نوتیفیکیشن بردارید، فیس آیدی به صورت همزمان صورت شما را تشخیص می دهد و خیلی سریع دستگاه باز می شود و به آن نوتیفیکشن می روید.

مقایسه فیس آیدی و تاچ آیدی : راحتی در استفاده روزمره

هنگامی که به راحتی در استفاده روزمره برسیم، باز هم انتخاب ما تاچ آیدی است زیرا برای باز کردن قفل آیفون کافی است تا به سادگی انگشت خود را بر روی دکمه قرار دهید. در مورد فیس آیدی، شما باید صورت خود را روبه‌روی آیفون نگه دارید و آن خیره شوید سپس اگر صورت شما تایید شد، صفحه را به بالا بکشید تا به هوم اسکرین بروید. در خیلی از مواقع کسانی که از نسخه های قدیمی‌تر iOS استفاده می کنند، کاربر باید ماسک و یا عینک دودی خود را از صورت بردارد تا فیس آیدی صورت او را تشخیص دهد. با شیوع بیماری کووید ۱۹، ماسک به بخش جدایی‌ناپذیر از زندگی بسیاری از کاربران تبدیل شده است و برداشتن ماسک از صورت برای باز کردن آیفون می تواند آن ها را در معرض خطر بیماری قرار دهد؛ مخصوصاً اگر در محیط های خطرناک حضور داشته باشند. البته همان‌طور که گفتیم اپل نسخه جدید iOS با پشتیبانی فیس آیدی از ماسک را عرضه کرده است اما این مسئله باعث شده است که فیس آیدی هنگام تشخیص صورتی که ماسک دارد، سرعت پایین‌تری داشته باشد.

اگر هم بخواهیم هزینه تعمیر و رفع اشکالات را در نظر بگیریم، واضخ است که فیس آیدی به دلیل پیچیده بودن، هزینه بیشتری برای کاربر دارد. در حقیقت هنوز امکان تعمیر آیفون ها با فیس آیدی معیوب وجود ندارد و باید کلاً آیفون را عوض کرد! در گزارشی دیگر آمده است که اگر صفحه نمایش آیفون ۱۳ بشکند، فیس آیدی غیر فعال می شود و این موضوع هم مشکل دیگری را برای کاربران به وجود می آورد و برای تعمیر آن حتماً باید به نمایندگی های رسمی اپل مراجعه کنند.

در سوی دیگر، تاچ آیدی برای تعمیر چندان مشکلی به وجود نمی آورد و حدوداً طبق گزارش ها، تعمیر آن ۲۰۰ دلار خرج دارد.

چرا اپل تاچ آیدی را کنار گذاشته است و از فیس آیدی استفاده می کند؟

یکی از دلایل آشکاری که موجب کنار رفتن تاچ آیدی و تغییر به فیس آیدی در سال ۲۰۱۷ شد، قالب استفاده شده برای سنسورها است. سنسور فیس آیدی در قسمت ناچ قرار گرفته است و مانند تاچ آیدی به دکمه نیاز ندارد؛ در نتیجه میزان صفحه نمایش بیشتری در اختیار کاربر قرار می گیرد.

اپل با استفاده از فیس آیدی و حذف دکمه هوم، توانسته است صفحه نمایش های بزرگ‌تر با حاشیه باریک‌تر طراحی کند. از زمان عرضه آیفون X در ۲۰۱۷ و معرفی بخش ناچ، دستگاه های اندرویدی مختلفی را دیده ایم که از طراحی ناچ استفاده کرده اند؛ البته با سبک مخصوص به خود.

با انتشار iOS 15.4 و ارتقای قابلیت های فیس آیدی، اپل نشان داد که قصد بازگرداندن تاچ آیدی به آیفون را ندارد. شایعات زیادی در مورد ارتقای بیشتر فیس آیدی نیز به گوش می رسد مثل خبری که در مورد فیس آیدی زیر صفحه نمایش منتشر شد و خیلی بعید است که دوباره شاهد به کار رفتن تاچ آیدی در مدل های جدید آیفون و آیپد پرو باشیم.

تحلیلگر مشهور حوزه محصولات اپل، مینگ چی کو، هم ارتقای بیشتر فیس آیدی را تایید کرده است و باور دارد که تاچ آیدی متعلق به گذشته است و جایی در برنامه های اپل در آینده ندارد.

بازگشت تاچ آیدی از نظر تبلیغاتی هم منطقی نیست زیرا اپل هیچ گاه سیستم ضعیف‌تر تشخیص هویت تاچ آیدی را جایگزین سیستم بهتر فیس آیدی نخواهد کرد. این کمپانی از گذشته استفاده از تاچ آیدی در محصولات بالارده را نیز متوقف کرده بود.

مقایسه فیس آیدی و تاچ آیدی: نتیجه گیری

فیس آیدی وارث تاچ آیدی است و واضح‌ترین تفاوت آن ها در نحوه تشخیص هویت کاربر برای باز شدن قفل است. با این که فیس آیدی محدودیت هایی مثل عدم امکان استفاده در حالت افقی، مشکل شناسیایی چهره با ماسک و مرحله اضافی برای رسیدن به هوم اسکرین را دارد، روشی بسیار عالی و امن برای باز کردن قفل صفحه و تایید پرداخت خرید های اپ استور است.

تاچ آیدی هم یک سری نقاط قوت دارد اما امنیت فیس آیدی بالاتر است . به شکلی طراحی شده است که در همه بخش ها جایگزینی مناسب برای تاچ آیدی باشد. از آن‌جا که در پنج سال اخیر تقریباً در تمامی آیفون ها از فیس آیدی استفاده شده است، می توان پیش‌بینی کرد که روز به روز امکانات و گستردگی استفاده از این تکنولوژی افزایش خواهد یافت.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه‌ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت‌ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید، تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید، تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *