این روزها استفاده از رمزارز پایدار تتر چنان بین کاربران و سرمایه‌گذاران بازار ارزهای دیجیتال جا افتاده است که کمتر کسی می‌تواند به بازار بدون تتر فکر کند. وقتی می‌بینیم در پلتفرم‌هایی مانند صرافی تبدیل تتر به ریال با راحتی هر چه تمام‌تر برای سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتال در ایران انجام شود، بازار بدون تتر برایمان عجیب جلوه می‌کند. اما تتر در اواخر سال ۲۰۱۴ و ابتدای ۲۰۱۵ بود که منتشر شد و پیش از آن بازار ارزهای دیجیتال با بیت‌کوین، اتریوم و برخی ارزهای دیجیتال دیگر وجود داشت.

در این مقاله می‌خواهیم به دنیای رمزارزها قبل از تتر نگاهی بیندازیم و مشکلات و سختی‌های موجود در آن زمان و کارهایی که تتر برای بهبود آن انجام داد را با هم بررسی کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

قبل از تتر چه بر دنیای رمزارزها می‌گذشت؟

برای این‌که بتوانیم به وضعیت دنیای رمزارزها پیش از تتر بپردازیم ابتدا باید بدانیم رمزارزها چگونه و کی به وجود آمدند و بعد به نقش تتر و چرایی نیاز به آن بپردازیم.

دنیای رمزارزها و انتشار بیت‌کوین

احتمالاً شما هم گمان می‌کنید که دنیای ارزهای دیجیتال با انتشار بیت‌کوین آغاز شده است. اما در واقع مدت‌ها پیش از بیت‌کوین تلاش‌هایی برای به‌وجودآوردن ارزهای دیجیتال آغاز شده بود و نتیجه این تلاش‌ها در ارزهایی مانند E-Cash، E-Gold، Bit-Gold و امثال آن نمود پیدا کرد. اما هر یک از این ارزهای دیجیتال به دلایلی با استقبال کاربران مواجه نشدند یا پس از مدتی با مشکلات زیادی مواجه شدند.

در سال ۲۰۰۹ فرد یا گروه ناشناسی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز جهان را با نام بیت‌کوین منتشر کرد که تحول عظیمی در صحنه تراکنش‌های مالی و ارزهای دیجیتال به وجود آورد. در واقع غیرمتمرکز بودن بیت‌کوین بود که این تحول را به وجود آورد و به همین خاطر بسیاری بیت‌کوین را به‌عنوان اولین ارز دیجیتال می‌شناسند. پس از بیت‌کوین هم فورک‌های آن و همچنین ارزهای دیجیتال دیگری با الهام از بیت‌کوین به وجود آمدند که یکی از مهم‌ترین آن‌ها اتریوم بود که ویتالیک بوترین در اواخر سال ۲۰۱۳ آن را معرفی نمود و با داشتن قابلیت قراردادهای هوشمند دنیای رمزارزها را به‌شدت تحت‌تأثیر قرار داد.

قبل از تتر دنیای رمزارزها چه ویژگی‌های داشت؟

دنیای رمزارزها ویژگی‌هایی داشت که از سویی باعث محبوبیت آن می‌شدند و از سوی دیگر برای بسیاری از کاربران و سرمایه‌گذاران به‌عنوان مانع ورود و سرمایه‌گذاری به این بازار محسوب می‌شدند. در ادامه برخی از این ویژگی‌ها را بررسی می‌کنیم.

نوسانات شدید صعودی و نزولی

اولین ویژگی بازار ارزهای دیجیتال که در حال حاضر هم تا حد زیادی در برخی از این رمزارزها دیده می‌شود نوسانات شدید است. ممکن است بپرسید نوسانات شدید به چه معناست؟

در برخی از بازارهای مالی مانند بازار بورس ایران دامنه نوسان مشخص و قابل پیش‌بینی برای یک دارایی وجود دارد. مثلاً در بورس ایران شما می‌دانید که سهم شما در یک روز حداکثر +۶ تا -۶ درصد نوسان می‌کند و بالا یا پایین می‌رود؛ بنابراین انتظار نوسانات شدید یکباره را در کوتاه‌مدت ندارید. اما بازار ارزهای دیجیتال اصلاً به این صورت نیست. ممکن است یک خبر یا واقعه به یکباره دارایی شما را در اندک زمانی چندین درصد کاهش یا افزایش دهد. این میزان از ریسک و نوسان ممکن است برای برخی از کاربران و سرمایه‌گذاران خوشایند و قابل‌قبول نباشد، اما درعین‌حال بخواهند از مزایای ارزهای دیجیتال و انتقال دارایی بر بستر اینترنت استفاده کنند.

صفر تا صد دنیای رمزارزها و انتشار بیت‌کوین و تتر
صفر تا صد دنیای رمزارزها و انتشار بیت‌کوین و تتر

پیش از تتر کاربران گزینه امنی برای پیش‌گیری از نوسان در مواقع خاص نداشتند و یا باید از بازار به طور کامل خارج می‌شدند و دارایی‌شان را به پول نقد تبدیل می‌کردند یا نوسانات شدید بازار را تحمل می‌کردند.

ورود و خروج سخت، زمان‌بر و پرهزینه به بازار

پیش از وجود تتر بازار ارزهای دیجیتال مانند دریای خروشان و پرموجی بود که ساحلی برای ورود و خروج آسان نداشت. در واقع برای ورود به بازار لازم بود پول نقد خود را به صرافی ببرید و مستقیماً به یکی از ارزهای موجود تبدیل کنید. این ورد پول به صرافی و تبدیل آن معمولاً بسیار زمان‌بر و از نظر کارمزد پرهزینه بود.

این زمان‌بر بودن در بسیاری از موارد باعث ازدست‌دادن موقعیت‌های معاملاتی ارزنده و سودده می‌شد که کاربران را آزار می‌داد. از سوی دیگر هزینه‌ها و کارمزدهای ورود به بازار هم بالا بود و عملاً با وجود این مشکلات بسیاری از معاملات کوتاه‌مدت کاملاً غیرممکن می‌شد یا صرفه لازم را نداشت. همچنین پس از انجام هر معامله کاربر برای پیش‌گیری از افتادن در دام نوسانات باید دوباره از بازار خارج می‌شد که این امر هم زمان‌بر و نیازمند ورود بعدی پرهزینه به بازار بود که این امر به‌عنوان مانعی برای معامله در بازار عمل می‌کرد.

نبود واسطه میان رمزارزهای مختلف

پیش از تتر تغییر رمزارزی که می‌خواهید روی آن سرمایه‌گذاری کنید بسیار مشکل بود. باز هم نیاز بود یک بار به طور کامل از بازار خارج شوید یا حلقه واسطی برای معامله رمزارز مورد نظرتان بیابید که در بسیاری از موارد این حلقه میانجی وجود نداشت.

علاوه بر مشکلات ذکر شده انتقال رمزارزهایی که در آن زمان در بازار وجود داشتند معمولاً بسیار زمان‌بر و پرهزینه بود.

ظهور تتر ارز پایدار حلال مشکلات

در سال ۲۰۱۴ شرکت iFinex مبدأ صرافی بیت‌فینکس شرکت تتر لیمیتد را طراحی کرد و ارز دیجیتال پایدار تتر را به‌صورت متمرکز منتشر نمود. اما این ارز دیجیتال چه ویژ‌گی‌هایی داشت که این‌قدر مورد استقبال قرار گرفت؟

پلی برای ورود و خروج به بازار ارزهای دیجیتال

تتر توانست با قیمت ۱ دلاری و داشتن پشتوانه قوی دارایی‌های دلاری خود را به‌عنوان معادل پول نقد و دلار در بازار ارزهای دیجیتال جا بیندازد. به همین خاطر کاربران دیگر مجبور نبودند پس از هر معامله دارایی خود را نقد کرده و از بازار خارج کنند و متحمل هزینه‌های ورود و خروج به صرافی و سختی و زمان‌بری آن شوند.

قبل از تتر چه بر دنیای رمزارزها می‌گذشت؟
قبل از تتر چه بر دنیای رمزارزها می‌گذشت؟

کاربران خیلی ساده پس از یادگیری اصطلاحات ارز دیجیتال و انجام معامله می‌توانستند دارایی خود را به‌صورت تتر نگهداری کنند. همچنین هر زمان که می‌خواستند به بازار وارد شوند خیلی راحت تتر می‌خریدند و هنگامی که نیاز به خروج از بازار داشتند به‌راحتی تتر خود را تبدیل به دلار می‌کردند و با هزینه اندک از بازار خارج می‌شدند.

قیمت ثابت و پشتوانه دلاری

تتر از همان ابتدا با پشتوانه و ذخیره نقدی و شبه نقدی دلاری انتشار یافت. هر یک تتر معادل یک دلار آمریکا قیمت خورد و بنا بر اعلام شرکت تتر لیمیتد به‌ازای هر تتر منتشر شده یک دلار آمریکا به‌عنوان ذخیره آن نگهداری شد. به این صورت بود که اولین و مهم‌ترین ارز پایدار بازار ارزهای دیجیتال به وجود آمد. این ویژگی تتر باعث می‌شد که کاربران و سرمایه‌گذاران در زمانی که می‌خواهند از نوسانات بازار مصون بمانند دارایی خود را به تتر تبدیل کنند.

کارمزد اندک

کارمزد معاملات تتر نسبت به کارمزد معاملات بیت‌کوین و اتریوم و بسیاری از ارزهای دیجیتال پایین‌تر است. به تتر به‌تدریج و با انتشار بر روی بلاک‌چین‌های قوی‌تر و بهتری مانند ترون توانست کارمزد خود را بسیار پایین بیاورد که این مسئله انتقال این رمزارز را نیز برای کاربران آن به‌صرفه‌تر و راحت‌تر کرد.

سخن پایانی

به‌خوبی می‌توان مشاهده کرد که تتر نقش تسهیل‌کننده را در بازار ارزهای دیجیتال داشته و بدون آن معاملات در این بازار با سختی‌های فراوانی مواجه بوده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *